De kleineondernemersregeling: wat is het?

Heb je een onderneming met een omzet van minder dan € 20.000 per jaar? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je kunt namelijk kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat je vrijgesteld bent van btw, ofwel omzetbelasting. Voor veel kleine ondernemingen is dit een interessante optie. Maar hoe werkt de kleineondernemersregeling nu precies? Laten we dat samen ontdekken.

De kleineondernemersregeling in 2023

Normaal gesproken bereken je als ondernemer btw over de producten en diensten die je levert, tenzij het om een dienst gaat die vrijgesteld is van btw. Vervolgens doe je elke maand, elk kwartaal of elk jaar btw-aangifte. Maar als je kiest voor de kleineondernemersregeling, hoeft dat niet. Als je omzet over een heel jaar € 20.000 of lager is, kun je gebruikmaken van de KOR. De KOR betekent dus kort gezegd: vrijstelling btw voor kleine ondernemingen. Je hoort ondernemers ook wel praten over de kleine zelfstandigen regeling.

Let op: Je moet nog wel gewoon aangifte doen voor andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting. Er is een belangrijk verschil tussen de aangifte inkomstenbelasting en omzetbelasting. De btw-aangifte is voor omzetbelasting, maar je moet als zelfstandig ondernemer altijd je inkomsten opgeven tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Doe je dit niet op tijd, dan kun je hier een fikse boete voor krijgen van de Belastingdienst.

Wat telt mee voor de omzet?

Voor het berekenen van je omzet moet je uitgaan van je omzet zonder btw. Het gaat hierbij om leveringen en diensten waar je zonder toepassing van de KOR wél btw over zou moeten berekenen. Als je al meedoet aan de kleineondernemersregeling, is je omzet het totaal van wat je aan je klanten berekent.

Waarom kiezen voor de KOR?

De KOR is een vrijwillige regeling. Je moet dus zelf kijken of deze regeling interessant is voor jouw situatie. De kleineondernemersregeling is vooral aantrekkelijk als je voornamelijk met particuliere klanten te maken hebt die geen btw kunnen verrekenen. Aangezien je de btw niet meer in de verkoopprijs hoeft te verwerken, kan het je een concurrentievoordeel opleveren omdat je een scherpere prijs kunt aanbieden. Of je hanteert dezelfde prijs en hebt daardoor een grotere marge omdat je geen btw hoeft af te dragen. Dat maakt de KOR interessant voor jouw onderneming.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten en de kleineondernemersregeling aan te vragen? Ik sta voor je klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt. We zijn er om je te helpen!

U mag van deze website geen inhoud kopiëren.