Beste lezer,

Ik weet dat je hier bent omdat je op zoek bent naar antwoorden. Je bent ondernemer en je wilt weten hoe het zit met de inkomstenbelasting, met name in relatie tot je werkruimte thuis. Laten we samen deze reis maken en de antwoorden vinden die je zoekt.

De werkruimte in je woning

Je hebt een kamer in je huis ingericht als kantoor. Je vraagt je af: “Kan ik de kosten van deze ruimte aftrekken van mijn belastingen?” Het antwoord is: het hangt ervan af. Het is mogelijk in sommige gevallen, maar meestal kun je de kosten van de werkruimte niet aftrekken.

Is jouw werkruimte een zelfstandige werkruimte?

Een zelfstandige werkruimte is een ruimte die je intensief gebruikt voor het verwerven van inkomen en die duidelijk te onderscheiden is van de rest van de woning. Denk aan een ruimte met een eigen ingang of opgang, sanitaire voorzieningen en de mogelijkheid om deze te verhuren aan een derde. Een hoekje in de woonkamer of een slaapkamer die je als kantoor gebruikt, telt dus niet als een zelfstandige werkruimte.

Als je twijfelt of jouw werkruimte voldoende zelfstandig is, neem dan gerust contact met mij op, dan kunnen we er samen naar kijken. Mochten we er dan nog aan twijfelen dan kunnen we de situatie eventueel voorleggen aan de Belastingdienst.

Wat als jouw werkruimte geen zelfstandige werkruimte is?

Als jouw werkruimte geen zelfstandige werkruimte is, kun je in aanmerking komen voor kostenaftrek als je eigenaar bent van de woning en de woning tot je ondernemingsvermogen behoort.

Meer informatie nodig?

Ik hoop dat dit je wat meer inzicht heeft gegeven in de fiscale kant van het werken vanuit huis. Maar er is nog veel meer te ontdekken. Er zijn tal van andere onderwerpen die van belang kunnen zijn voor jou als ondernemer, deze zal ik de komende tijd zoveel mogelijk proberen te behandelen in mijn blogs.

Als je meer wilt weten, mag je natuurlijk altijd contact opnemen met mij. En vergeet niet: je bent niet alleen in deze reis.

Ik wens je veel succes met je onderneming en je fiscale avonturen.

Tot de volgende keer!

U mag van deze website geen inhoud kopiƫren.